När du använder vår hemsida lagrar vi vissa personuppgifter. Främst för att underlätta för dig och för att ge statistik till oss. Läs mer om personuppgifter och cookies

Jag förstår

Bra för dig och bra för Osby

Med fjärrvärme värms byggnader upp med hett vatten. Vattnet pumpas ut i rör under marken och leds till de hus som är anslutna till nätet. I varje hus finns en värmeväxlare som omvandlar energin i det heta vattnet till värme och varmvatten.

I takt med att husen värms svalnar vattnet och pumpas till sist tillbaka till värmeverket för att värmas upp på nytt.

Klimatsmart

Fjärrvärmen på Gullarpsverket produceras av lokalt biobränsle. Till skillnad från fossila bränslen är fjärrvärme en förnybar energikälla och den ger också mindre klimatpåverkan än till exempel pelletspannor och värmepumpar.

Säkert

Fjärrvärme är så pålitlig att de flesta helt enkelt inte tänker på den. Den bara känns och gör det lagom varmt dygnet runt. Om det blir avbrott har vi reservkraftverk som kopplas in. Och om någon av våra flispannor skulle få problem har vi oljepannor som tar över under tiden.

Lokalt

Vi värmer upp en tredjedel av Osby med miljövänlig energi. Flerfamiljshus och villor, företag och offentliga verksamheter som skolor och badhus.

Bekvämt

När du fått fjärrvärme installerat i ditt hus sköter den i princip sig själv. Du har värme och varmvatten och slipper tänka på sotning, bränsle och service.

Prisvärt

Produktionskostnaden för fjärrvärme i Osby är relativt låg. Den framställs ju av lokalt producerat biobränsle som inte kan användas till annat. En rapport som vi beställt visar att fjärrvärme är det mest ekonomiska alternativet i Osby för både hushåll och verksamheter. Se hur vi räknat här.

Rent

Fjärrvärme är ren i dubbel bemärkelse. Hemma hos dig har du det rent, tyst, snyggt och luktfritt. Och utanför huset är luften mycket renare än den var för bara 20 år sedan. Tack vare fjärrvärmen har utsläppen av svavel, kväve och stoftpartiklar minskat i Osby.

Titta in i Gullarpsverket

Från flis till eld – detta eldar vi med

I produktionen av fjärrvärme i Osby används uteslutande rester från närliggande skogar så som toppar och grenar så kallat GROT samt trädstammar som inte duger till virke eller massaframställning.

Granris får ligga kvar tills barren trillat av. Vi eldar inte med granbarr. Dels innehåller de kväve, dels är de svåra att hantera när de virvlar runt under eldningen.

Grenar och toppar flisas på plats i skogen. Bränsleved flisas vid värmeverket. Vid varje leverans tas prover som visar energiinnehållet i fliset.

Det går åt ungefär 55 000 kubik flis/år.

Som reserv till våra pannor för bioenergi finns oljepannor. De används bara vid haverier eller andra störningar på bioenergipannorna.

Intresserad av fjärrvärme?

Fyll i din gatuadress och se om vårt nät är tillgängligt där du bor.
Är du företagare och intresserad av fjärrvärme? Kontakta oss direkt så hjälper vi dig.

Ja, du kan få fjärrvärme

Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss med mer information, hjälp och råd.

Tyvärr

Just nu har vi inga möjligheter att leverera fjärrvärme till din adress.
Hör av dig om du har några frågor.

Det ser lovande ut!

Men vi behöver undersöka lite närmare. Fyll i dina kontaktuppgifter så återkommer vi med definitivt besked.

Tack, vi hörs! Något gick fel, kontakta oss.

Visste du att...

En kall vinterdag behövs tre fulla lastbilar plus släp med flis för att hålla allt och alla varma.

Behöver du hjälp?

Hej!

Vi har stängt men mejla gärna:
info@fjarrvarmeosby.se

Vill du ringa istället?
Vardagar: 7.00 - 16.00:
0479 - 41 99 90